Vanaf april 2013 is het verplicht dat iedere in Nederland geboren pup gechipt wordt met de leeftijd van 7 weken wordt gechipt. Met de leeftijd van 8 weken moet de pup ook zijn geregistreerd zijn bij een van de databanken. Een hond geboren voor april 2013 moet gechipt zijn wanneer de hond naar het buitenland gaat en de chip moet dan op naam zijn geregistreerd van de eigenaar van de hond.

Het chippen van een hond mag alleen worden gedaan door een dierenarts. De enige uitzondering zijn de rashonden, die worden in het nest door een medewerker van de overkoepelende organisatie -Raad van Beheer- gechipt. Wanneer een hond wordt gekocht waarvan u niet zeker weet of deze een chip heeft, dan kunnen de medewerkers van Care4Animals dat voor u controleren.

De chip is erg klein, de grootte van een rijstkorrel. Het is een buisje met micro elektronica die met een speciale scanner kan worden uitgelezen. Iedere chip heeft een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers.

In tegenstelling tot de honden, is het chippen van katten is niet verplicht. Geadviseerd wordt om dat wel te doen. Het is altijd plezierig wanneer een weggelopen of verwonde kat kan worden herenigd met de eigenaar.

Wanneer uw huisdier door Care4Animals is gechipt, wordt die ook geregistreerd bij een databank. Het bewijs van de chip en het nummer worden opgenomen in het vaccinatieboekje.