Afwijkingen aan de ogen kunnen diverse oorzaken hebben. We noemen enkele mogelijkheden.

Ten eerste hebben we de oogafwijkingen die veroorzaakt worden door externe elementen. Denk daarbij aan een nagel die in het oog van een kat komt en meer of minder schade aanricht. Afhankelijk van de ernst van de verwonding zal direct moeten worden ingegrepen,

Ten tweede hebben we veel voorkomende oogontstekingen, die onder andere veroorzaakt kunnen worden door virussen (nieziekte), bacterien en planten. Denk daarbij aan het hoge gras waar bijvoorbeeld een hond in snuffelt, maar ook gras in de achtertuin waar het konijn in speelt en dat slecht gemaaid wordt. Veelal zien we dan traanvocht/traanstrepen in de haren door een overproductie van oogvocht. Maar oogontstekingen kunnen ook worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de oogharen, waardoor bij elke beweging van het ooglid de oogbol wordt geïrriteerd.

Maar oogafwijkingen zijn ook vaak erfelijk bepaald. Met name bij honden en katten komen verschillende erfelijk oogafwijkingen voor als PRA en cataract, waarbij blindheid op de loer ligt.

Oudere dieren verliezen aan zicht in de ogen. We zien dat vaak door een verkleuring of vertroebeling van de pupil, waarmee duidelijk wordt dat de lens van het oog niet meer helder is en het dier minder goed kan zien. Voor oudere dieren geldt ook, dat zij minder goed zien in het donker en schrikachtig kunnen worden of het minder plezierig vinden om bij het vallen van de avond naar buiten te gaan.

Afhankelijk van de diersoort zal een dier dichtbij of veraf of bij licht of donker beter kunnen zien. Voorbeelden hiervan zijn een kat die nog steeds heel goed kan zien in het donker en honden die op een vergelijke afstand als mensen kunnen zien.

Voor dit alles geldt, dat dieren beperkt kunnen worden door oogaandoeningen en de dierenarts veelal in beperkte mate iets kan doen. 

foto foto

Oogonderzoek

Het onderzoeken van het oog zal in eerste instantie in de behandelkamer plaatsvinden, maar indien nodig kan bijvoorbeeld ook met echografie gekeken worden waarom een oog troebel wordt door verder te kijken dan de buitenkant van het oog. 

Vastgesteld wordt dan of de aandoening wordt veroorzaakt door het oog zelf, de traanklier dan wel door bijvoorbeeld een afwijking aan het ooglid. Denk bij dit laatste aan de plaatsing van de oogharen in het ooglid of een tumor op het ooglid.

Naast het meer uitgebreide onderzoek door echografie, is een spleetlamp of een ophthalmoscoop en een tonometer om de oogdruk op te meten meer gangbare apparaat. 

Behandeling

Behandeling van het oog zal plaats kunnen vinden door het aanbrengen van oogzalf, maar in meer ernstige gevallen zal wellicht voor een operatie moeten worden gekozen.

Enkele voorbeelden van een operatie zijn:

Lens extractie

Hierbij wordt de lens via een sneetje in het hoornvlies verwijderd. Deze operatie wordt toegepast bij een aantal vormen van staar. Al dan niet kan een kunstlens worden geplaatst

Ulceratie

Dit betreft een pijnlijke zweer op het hoornvlies, waarbij het hoornvlies beschadigd is geraakt. Deze aandoening komt bij een aantal hondenrassen veelvuldig voor, met name bij honden met korte snuiten. Zelfbehandeling door de eigenaar van een dier wordt sterk afgeraden.

Keratis sicca

Staat ook bekend onder de naam ‘droge ogen’. Deze pijnlijke aandoening wordt veroorzaakt door afbraak van de traanklieren door het eigen immuunsysteem van de hond, er wordt te weinig traanvocht geproduceerd.