Bij een ongeval of ander spoedgeval met uw hond of kat is het zaak om snel zelf een diagnose te stellen. Een diagnose betekent in dit geval, wat kan u als baas  zelf doen om te voorkomen dat het letsel zich verergert, welke maatregelen kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat het dier levend bij Care4Animals aankomt.

Probeer in de eerste plaats rustig te blijven en de situatie in u op te nemen. Denk aan uw veiligheid, zelfs het liefste dier kan in dergelijke situaties bijten of krabben. Waarschuw de dierenarts dat u er aankomt en geeft kort aan waar het letsel uit bestaat.

Bloedende wond

Een handdoek tegen de wond houden of wikkelen is voldoende om het meeste bloed te stelpen. Doorgaans zal de wond moeten worden gehecht.

Verdrinking

Niet alle dieren kunnen zwemmen door hun bouw of vachtstructuur. Ook wanneer een dier verticaal in het water hangt kan het noodzaak zijn om hem te redden. Wanneer het dier een paar keer onder water is verdwenen, het hoofd naar beneden houden en naar de dierenarts brengen.

Verbranding

Brandwonden kunnen optreden door open vuur, maar ook door contact met chemische stoffen. Bij open vuur moet het vuur zo snel mogelijk worden gedoofd met een branddeken of handdoek en daarna spoelen met lauwwarm water, ongeveer 10 minuten. Geen brandzalf of iets dergelijks op de wond smeren, maar direct naar de dierenarts.
In het geval van een medische verbranding niet eerst spoelen, de reactie van de chemische stof en water kan verkeerd uitpakken. Zo mogelijk de stof meenemen naar de dierenarts en wanneer dat niet mogelijk is goed inprenten met welke stof uw dier in aanraking is gekomen.

Inslikken van gevaarlijke voorwerpen

Niet alleen jonge dieren slikken voorwerpen in die gevaarlijk kunnen zijn, ook een volwassen dier kan een stuk bot of tak half in de keel krijgen. Iets kleins en glads zal er in de meeste gevallen via de natuurlijke weg weer uitkomen. Grotere voorwerpen, een bolletje wol of iets scherps zal wel het ingrijpen van de dierenarts noodzakelijk maken. Niet aan het voorwerp trekken wanneer het nog zichtbaar is, wanneer een dier het stuk tak zelf uit zijn bek kan krijgen zal het dat zeker doen. Wanneer dat niet lukt, zit het echt vast in de zachte delen van de bek of keel.

foto

Vergiftiging

Het eten van bepaalde planten is gevaarlijk voor honden, katten en knaagdieren. Voorbeelden hiervan zijn, blauwe regen, buxus, tulpen etc. Knaagdieren kunnen niet braken om de stof uit hun lichaam te krijgen en moeten direct naar de dierenarts. Honden en katten die na het eten van een gevaarlijke stof beginnen te braken, kunnen deze stof al te lang binnen het lichaam hebben en moeten ook worden nagekeken. Eten van de straat moet begrijpelijkerwijs worden voorkomen.

Kneuzingen

Een kneuzing is ook een verwonding, alleen is dat behoudens een zwelling niet vanaf de buienkant te zien. Een kneuzing veroorzaakt door een aanrijding met een auto, kan ook leiden tot inwendige bloedingen. Een gekneusde plek kan worden gekoeld. Bij twijfel altijd even naar de dierenarts.

Botbreuken

Een breuk moet omzichtig worden behandeld om meer letsel te voorkomen. Zorg ervoor dat het dier u niet kan bijten of krabben en breng het met spoed naar de dierenarts.

foto

Zonnesteek

Kenmerkend voor de zonnesteek is een oververhit dier die snel hijgt en ademhalingsproblemen toont. Niet alleen een hond of kat kan een zonnesteek oplopen, het konijn of de cavia in de tuin of in de huiskamer met de hele dag een streep zon op zijn kooi kan deze problemen ook krijgen. Knaagdieren gaan bij een zonnesteek hijgen met de mond open en verliezen snel het bewustzijn. Koel het dier met een natte handdoek en vertrek naar de dierenarts. Honden en katten in de schaduw leggen en koelen met lauwwarm water en zo snel mogelijk laten controleren bij de dierenarts.

Vogels met warm weer de gelegenheid geven om te badderen of spuiten met een plantenspuit.

Dieren met weinig pigment moeten, wanneer zij in de volle zon zijn, worden ingesmeerd met een zonnebrandcreme met een hoge factor.

Insectenbeten

Steken van insecten kunnen resulteren in zwellingen. Veel honden en katten zijn gedreven vangers van wespen en bijen, maar soms gaat het fout. De dierenarts moet worden bezocht wanneer er is gestoken in de bek of keel en er ademhalingsproblemen ontstaan.

Vliegen kunnen een probleem veroorzaken voor de dieren die in hokken worden gehouden. Indien een cavia of konijn ontlasting aan zijn vacht of poten heeft, kan een vlieg daarin eitjes leggen. De maden komen in de zomer binnen een dag uit en veroorzaken nare verwondingen en leed bij het dier.

foto

EHBO cursus

Care4Animals organiseert regelmatig EHBO cursussen voor dieren. Ook kan een cursus op locatie worden besproken.

foto