Dit vakgebied houdt zich bezig met het bewegingsapparaat van het dier. Dat zijn dus botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.
Het is een breed vakgebied voor de dierenarts met name doordat de behandeling van verschillende diersoorten.
Er is altijd sprake van afwijkende gedrag van het bewegingsapparaat.
Eerst zal moeten worden geconstateerd of er sprake is van een botbreuk, veelal is dit eenvoudig vast te stellen. Moeilijker wordt het indien er een scheurtje in het bot zit of het botvlies beschadigd is, hetgeen bijzonder pijnlijk kan zijn. Een röntgenfoto kan in dit geval uitsluitsel bieden.
Ook beschadigingen aan spieren en pezen vallen onder dit vakgebied. Vaak zien we beschadigingen doordat een dier zich heeft versprongen heeft of een deel van zijn lichaam heeft gekneusd. Vooral bij jonge dieren in de groei komen dit soort beschadigingen snel voor en het is dan moeilijk om het dier zodanig rust te geven ofwel zodanig beweging te geven, dat het lichaam kan herstellen.
We noemen een aantal veel voorkomende orthopedische aandoeningen:
- Artrose
- Botbreuk
- Elleboog incongruentie
- Elleboog dysplasie
- Heupdysplasie
- Hernia
- Kruisbandlaesie
- Patella luxatie
U ziet in bovenstaande opsomming, dat de aandoeningen meestal te maken hebben met het skelet van het dier. Een probleem, dat daarbij ook voorkomt, zijn groeipijnen. We zien dit met name bij middelgrote tot grote dieren. Voeding speelt hierbij een rol. Laat uw dierenarts u informeren over de voeding voor uw dier, waardoor groeipijnen kunnen verminderen.
foto
De belangrijkste behandelingen binnen dit vakgebied zijn:
Fractuurbehandeling
Een fractuur kan met verschillende technieken worden behandeld. Helaas is het uitsluitend spalken van een poot in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Bij een dier is meestal een meer stevige fixatie nodig. Dieren kunnen niet zoals mensen redeneren dat het fixatie dient om de fractuur te laten genezen. Voor een dier zijn verbandmiddelen in elke vorm een uitdaging om te verwijderen. Verzorging van een fractuurbehandeling is intensief.
Inwendige fixatie
Met een interne fixatie wordt de breuk hersteld met pinnen en platen. Het voordeel van interne fixatie is dat er een zeer stevige fixatie wordt verkregen met de minste nazorg voor de eigenaar en het dier.
Uitwendige fixaties
Bij externe fixatie wordt de breuk gefixeerd door metalen pinnen, die door de huid heengaan en buiten de huid met metalen klemmen worden verbonden.
Brace
De brace is geschikt voor dieren die voldoende hebben aan de steun van een zwachtel na een kneuzing of na een operatie. De brace wordt vastgemaakt met klittenband. Care4Animals heeft braces in allerlei vormen en maten beschikbaar.