Dit onderdeel is voornamelijk van belang voor fokkers en kwekers. De dierenarts kan een eigenaar van een dier adviseren over het fokken of kweken met een dier en de mogelijkheden die de dierenarts als ondersteuning kan bieden. Indien de eigenaar zelf niet geschikt is als fokker/kweker of het dier niet, dan zal Care4Animals hier een duidelijk advies in geven. Het welzijnsaspect van het dier en het nageslacht speelt daarbij een grote rol.

De ondersteuning van de dierenarts kan op elk moment van de voortplanting nodig zijn. Bij sommige diersoorten zal geen sprake zijn van een voorafgaande bepaling van het dekmoment, bij andere diersoorten zal dit heel belangrijk zijn.

foto

Progesteron bepalingen (kwalitatief als kwantitatief)

Voor het kiezen van het juiste dekmoment is de progesteron bepaling belangrijk.
Het bepalen van het juiste dekmoment bij het vrouwtjesdier door middel van Progesteron bepaling is de meest betrouwbare manier. Deze progesteron bepaling kan op twee manieren:

  • kwantitatieve progesteron bepaling wordt bepaald door middel van het bepalen van progesteron in het bloed.
  • Kwalitatieve progesteron bepaling die door middel van verkleuring van het bloedmonster in vergelijk met twee standaard waarden.

Een progesteron bepaling kan op meerdere momenten worden herhaald.

foto

Drachtbegeleiding

Drachtbegeleiding is mogelijk voor honden, katten en knaagdieren. Voor dieren bestaat er geen zwangerschapstest. Een echografie geeft vanaf 28-32 dagen een duidelijk beeld van de dracht en de hartjes van de jongen kunnen worden bekeken. Na gemiddeld 45 dagen zijn de botjes zover ontwikkeld, dat een röntgenfoto kan worden gemaakt.

Wanneer een hond of kat zwanger is, zal de dierenarts een aantal zaken met de eigenaar moeten bespreken. De juiste voeding en hoeveelheid voeding, moet er extra worden ontwormd en zo ja op wel moment etc.


Dracht echo

De dracht echo lijkt veel op die bij de mens. Er wordt een gel op de buik aangebracht en door middel van terugkaatsende geluidsgolven kan een goed beeld van de zwangerschap en de jongen worden verkregen. Een echo is niet belastend voor een dier en onschadelijk voor de jongen.

foto

Keizersnede

In sommige gevallen kan een keizersnede nodig zijn, bijvoorbeeld bij een afwijkende bekkenvorm of bij hondenrassen waarbij het hoofd relatief groot is ten opzichte van het lichaam. Verschillende rassen bij de honden en katten staan erom bekend dat de teven moeilijk bevallen en dan is een keizersnede noodzakelijk. Een keizersnede is ook noodzakelijk wanneer de bevalling te lang op zich laat wachten of wanneer er complicaties optreden. Het moment van de keizersnede wordt het liefst zo dicht mogelijk bij het moment van de natuurlijke bevalling uitgevoerd.

foto

Kunstmelk

Soms is het noodzakelijk de moeder te ondersteunen en de jongen een paar keer per dag een flesje te geven. Voor alle dieren bestaat een kunstmelk die een goede vervanging is voor de moedermelk. Er zijn veel diersoorten die niet allemaal dezelfde kunstmelk nodig hebben. Bijvoorbeeld konijntjes worden maar tweemaal per dag door hun moeder verzorgd en de vervangende melk moet rijker zijn aan voedingsstoffen dan een dier dat iedere keer dat hij wakker is kan drinken, zoals bij de kat en hond. De dierenarts geeft advies over de soort melkvervanging en de wijze van klaarmaken.