Hoe weet u dat uw dier is overleden?

Als u denkt dat uw dier overleden is, kunt u dat zelf op verschillende manieren vaststellen. Een dier is dood als het zich (ook bij duwen tegen het lichaam) niet meer beweegt, het niet meer ademt en er geen hartslag meer te voelen is (hand op borstkas leggen, bij honden en katten vlak achter de voorpoot).
Andere tekenen zijn het afwezig zijn van reflexen. Reflexen die u gemakkelijk zelf kunt testen zijn die van het ooglid en het hoornvlies. Als u met uw vinger het ooglid of het hoornvlies van het oog (de oogbol zelf) aanraakt, zal een dier dat nog leeft knipperen. Is uw dier dood, dan vertoont het deze reflexen niet. De hoornvliesreflex is de laatste reflex die bij huisdieren verdwijnt bij het sterven.
Overigens blijven bij dode dieren de ogen meestal open.
Als u twijfelt of uw dier dood is, dan kunt u dit natuurlijk altijd bellen.

Dierenarts bellen?

Indien uw dier overlijdt tijdens de openingstijden van onze praktijk neemt u telefonische contact op of komt u met het overleden dier naar onze praktijk.

Het overlijden van een dier is geen spoedgeval. Indien uw dier overlijdt buiten de openingstijden van de praktijk, leg het dier dan op/in plastic en op een koele plaats. Dek het dier zo mogelijk af met plastic. 

Indien uw dier in de nacht overlijdt, neem dan de volgende dag contact op met de dierenarts. 

Mogelijkheden na het overlijden van het dier

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot het lichaam van mijn dier?
Als uw dier is overleden of binnenkort zal komen te overlijden, moet u besluiten wat er met uw dier na het overlijden moet gebeuren. Veel mensen vinden een persoonlijk wijze van afscheid nemen steeds belangrijker. Het helpt bovendien bij het verwerken van het verlies. Voor de meeste huisdieren zijn er vier gangbare mogelijkheden:

  • U kunt uw dier laten begraven op een dierenbegraafplaats, eventueel voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst in een dierenuitvaartcentrum.
  • Ook bestaat de mogelijkheid te kiezen voor een crematie. Uw huisdier wordt dan bij de praktijk of bij u thuis opgehaald en gecremeerd. U mag uw dier ook zelf naar een dierenuitvaartcentrum brengen.
  • Achter laten bij uw dierenarts achterlaten kan alleen in hoge uitzondering. U mag het ook naar een gemeentelijk verzamelpunt brengen of laten ophalen door een dierenambulance.
  • U kunt u uw dier begraven in uw eigen tuin.

U mag uw dier niet in de vuilnisbak of biobak gooien, en ook niet verwerken tot andere producten.

Ik wil dat mijn dier wordt begraven of gecremeerd, hoe regel ik dat?

Care4Animals kan dat voor u regelen, maar u kunt ook zelf contact opnemen met een crematorium of dierenbegraafplaats.
Op een dierenbegraafplaats huurt u het graf van uw huisdier voor één jaar of als u dat wilt voor meerdere jaren.
Bij een crematie kunt u ervoor kiezen om het dier tegelijk met andere dieren te laten cremeren, of individueel. Dat laatste is duurder, maar u kunt dan wel de as van uw dier krijgen. Die as kunt u een plekje geven in uw huis, in een urnentuin of –muur, of verstrooien op een voor u of uw dier dierbare plaats.
U kunt er ook voor kiezen de as van uw dier door crematoriummedewerkers te laten uitstrooien, waarbij u ook de plaats van uitstrooiing kunt kiezen. Bij een groepscrematie wordt de as van de dieren meestal over zee uitgestrooid.
Er bestaan daarnaast meerdere mogelijkheden om de as van uw dier te verwerken. Zo kunt u de as laten verwerken in aarde waarin men een boom laat groeien, of kunt u de as of een klein deel ervan in een sieraad doen dat u bij zich kunt dragen.