Chirurgie staat veelal voor een operatie, maar chirurgie omvat ook de laserchirurgie en een operatie door middel van endosopie.

Care4Animals heeft een operatiekamer met de modernste technieken om uw dier te behandelen. Wij maken daarbij gebruik van een gasnarcose, waarmee de risico’s van het onder narcose brengen van een dier zo minimaal mogelijk zijn.

De dierenarts zal u uitgebreid vertellen wat de mogelijkheden zijn, indien een operatie noodzakelijk is.

Operatiekamer
Er wordt een hond geopereerd.

Laser behandeling

Bij de laserbehandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke golflengten om de genezing van weefsels te stimuleren. 

Door de behandeling worden weefselcellen gestimuleerd en daardoor versnelt de genezing. De lasertherapie zelf is pijnloos, zonder bijwerkingen. Het dier hoeft normaal gesproken niet onder narcose te worden gebracht.
De lasertherapie wordt succesvol ingezet bij bijvoorbeeld niesziekte, hotspots, likgranulomen, spier/ en peesbeschadigingen en gewrichtsproblemen, maar ook oedemen, wonden en facturen zullen sneller herstellen.

Laser chirurgie

Daar waar vroeger een scalpel noodzakelijk was voor een chirurgische ingreep, maakt Care4Animals onder andere gebruik van een laser. De laser fungeert als scalpel waardoor een goede bloedstolling is gegarandeerd.

Een andere manier van opereren is met behulp van een diode. Het snijden gebeurt dan door middel van electriciteit. Deze vorm van chirurgie wordt ook Diode chirurgie genoemd. Ook hier treden weinig bloed verlies en snelle wondgenezing op de voorgrond.

Operatie door middel van endoscopie

Via de mond of anus wordt een soepele flexibele slang (scoop) binnengebracht waarmee de organen kunnen worden bekeken. Ook kan via de endoscoop een kleine ingreep worden uitgevoerd.

Laparoscopie

Laparoscopie : Met behulp van meestal een starre scoop kan er in gewrichten of in de buikholte worden gekeken.

Ook kan met behulp van de laparoscoop een kleine ingreep worden uitgevoerd. 

Keizersnede

Soms is het voor een dier niet mogelijk om via de natuurlijke weg te bevallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een afwijkende bekkenvorm van het moederdier
  • Raspredispositie (bijvoorbeeld bij de Franse en Engelse buldog)
  • Een klein nest met grote jongen
  • Abormale ligging van de jongen
  • Te lange duur van de dracht
  • Weeënzwakte
  • Complicaties bij de bevalling
  • De eerste worp van een ouder dier

Dan moet er een keizersnede worden uitgevoerd. 

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder. De bacteriën die de baarmoeder infecteren zijn afkomstig uit de vagina. Vaak ontstaat het na de loopsheid (bij honden) of wanneer het dier jongen heeft gekregen.

De symptomen van een baarmoederontsteking zijn:

  • Lusteloosheid
  • Koorts
  • Veel drinken en plassen
  • Soms uitvloeiing uit de vulva

Aan de hand van de symptomen en eventueel aangevuld met echo, röntgen of bloedonderzoek zal de diagnose gesteld worden.

De behandeling van de baarmoederontsteking bestaat vrijwel altijd uit een operatieve ingreep waarbij de gehele baarmoeder met spoed verwijderd wordt.
Het is belangrijk om bij een baarmoederontsteking snel te handelen, zeker wanneer de baarmoeder gesloten is. Deze vult zich dan gauw met pus en zou kunnen scheuren in de buikholte, met een dodelijke afloop als gevolg.