Voor een dier zult u normaliter gewoon voer kunnen kopen bij de dierenspeciaalzaak.

Er zijn vele soorten voer verkrijgbaar, in de vorm van droogvoer en natvoer, zodat er altijd wel een voer te vinden is dat uw dier lekker vindt.

Daarnaast is er een onderverdeling van voer dat rekening houdt met de leeftijd van de hond en de kat. Voor andere dieren geldt dit in mindere mate. Voor diezelfde honden en katten bestaan ook voeders die meer gericht zijn op specifieke rassen en voor deze rassen noodzakelijke specifieke toevoegingen hebben. Bespreek zo mogelijk het voer met de fokker van het dier. 

Weet u niet welk voer voor uw dier geschikt is, overleg dit dan met de dierenarts of een medewerker van de dierenspeciaalzaak.

Een goede voeding die is toegespitst op het huisdier dat u heeft, is een basisvoorwaarde voor een gezond leven. Een tekort aan voedingsstoffen of een overmatige hoeveelheid kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het soort dier, ras, leeftijd en activiteit bepalen de voeding die het dier nodig heeft. Voor een goed voedingsadvies, afgestemd op uw huisdier kan u terecht bij Care4Animals. Ook voor huisdieren met gezondheidsproblemen kunt u advies krijgen over een speciaal dieet.

Gewicht

Veel van de dieren binnen onze maatschappij zijn te dik. Als richtlijn kunt u aanhouden, dat als u over de zijkant van het dier wrijft, u de ribben nog net moet kunnen voelen. Voelt u de ribben goed, dan is het dier te dun. Voelt u vet op de ribben, dan is het dier te dik. In beide gevallen is het zaak om direct in te grijpen. Is het proces van met name te dik zijn verder gevorderd, dan wordt afvallen steeds moeilijker.

foto

BARF – KVV

In opkomst is met name voor honden om te voeren overeenkomstig de BARF methode. De achtergrondgedachte bij deze methode is dat de hond afstamt van de wolf en zijn eetpatroon daarop aangepast moet worden. Zonder een oordeel te geven over het voeren van BARF, willen wij wel wijzen op het risico van stukjes bot in het voer en het feit, dat vers vlees een grotere kans op bacteriële aandoeningen geeft. Voert u BARF, zorg dan altijd voor een schone eetomgeving en desinfecteer altijd de gebruikte materialen. Bacteriën uit vers vlees kunnen zeer schadelijk zijn voor de mens.

Naast BARF zien we ook het zogenaamde KVV voer. Dit voer bestaat uit vers vlees en behoort geen resten te hebben van botten en strottenhoofden op kippenpootjes. De ervaring leert dat KVV voer veelal toch botresten bevat.

Afhankelijk van de samenstelling van BARF en KVV voer dient u supplementen bij te voegen. 

U kunt over het voeren van vers vlees altijd contact opnemen met Care4Animals voor verdere informatie.

Dieet

Een hond of kat kan baat hebben bij het krijgen van speciaal dieetvoedsel. Bijvoorbeeld bij overgewicht kan een uitgebalanceerde voeding worden voorgeschreven. Er zijn echter ook medische oorzaken die het noodzakelijk maken dat een hond of kat een dieetvoer krijgt voorgeschreven. Verschillende voederfabrikanten hebben een speciale dieetlijn samengesteld die bestaat uit brokken en/of blikvoer. Care4Animals heeft verschillende soorten dieetvoer op voorraad, die de hele dag bij de balie kunnen worden afgehaald. Honden en katten die een dieet krijgen voorgeschreven zijn doorgaans lastige eters en niet onder de indruk van de voeders die speciaal zijn ontwikkeld. Omdat er meerdere fabrikanten zijn en daarnaast brokken en blikvoer, is de kans groot dat er een voer wordt gevonden die wel wordt gegeten. Soms moet een dieet gemengd worden met het normale voer om in eerste instantie gegeten te worden en kan later het normale voer worden afgebouwd.
Houdt daarbij in de gaten, dat de hond of kat gebaat is bij dieetvoer en niet bij normaal voer, maar meerdere dagen niet eten is ook geen optie.

Een dieetvoer betekent niet dat er voer bij de dierenarts moet worden gekocht, soms is bijvoorbeeld het advies van de gebruikte brokken voer te stappen op een voer met rijst voldoende. De intolerantie voor een bestanddeel in het voer zegt niets over de kwaliteit van het voer, deze kan uitstekend zijn. De dierenarts kan u daarover informeren.

Een dieetvoer ondersteunt veelal de behandeling bij de dierenarts. Een hond met suikerziekte zal door het dieetvoer minder pieken en dalen vertonen van de suikerspiegel waardoor de hond zich beter voelt. De aanwezige voedzame stoffen worden langzaam afgebroken en opgenomen door het lichaam en geeft daardoor een constante aanvoer van suikers.

Voor oudere honden zijn speciale dieetvoeders ontwikkeld om de mobiliteit te verbeteren. 

Voor elk dieet geldt, dat dit alleen in overleg met de dierenarts moet worden gedaan. De dierenarts kan bepalen of het dieet noodzakelijk is voor het welzijn van het dier en zal tevens een keuze kunnen maken welk dieet voor het dier het beste is.

foto

Nier- en/of hartdieet

Nadat de oorzaak van het nierfalen of blaasstenen/gruis is onderzocht door de dierenarts, ondersteunt een nierdieet de behandeling. De verslechtering van de nierfunctie wordt geremd, omdat het dieet hoogwaardige eiwitten bevat en weinig fosfaten.

Soms is de combinatie van een nier en hartdieet noodzakelijk, omdat de functie van beide organen aan elkaar gekoppeld is.

Dieet bij voedselallergie

Voedselallergie of voedsel intolerantie doet zich voor wanneer een hond of kat overgevoelig is voor en bepaalde stof of ingrediënt. Of er sprake is van een voedselallergie kan worden onderzocht met een onderzoek die is gericht op het uitsluiten van andere medische oorzaken. Een dier kan op verschillende manieren reageren. Intolerantie door bijvoorbeeld het ontwikkelen van problemen aan de maag, darmen, voetzolen, oren of huid. Het hebben van jeuk wil niet zeggen dat een hond een voedselallergie heeft. Jeuk kan immers ook worden veroorzaakt door parasieten, een contactallergie, stress of een auto/immuunziekte
 

Leverdieet

Een leverdieet voor honden is maatwerk en wordt per hond samengesteld. Leverproblemen bij een hond of kat zijn complex, maar wel een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Tenslotte

Dieetvoer wordt door de meeste dieren niet graag gegeten. In de dierenwinkel is dieetvoer verkrijgbaar, dat voor het dier smakelijker is maar veel minder effectief is als dieet. Vaak kan een combinatie van droog- en natdieetvoer uitkomst bieden en leidt uitproberen uiteindelijk wel tot een resultaat. Dieetvoer dient alleen gegeven te worden op advies en in overleg met uw dierenarts.