Een dierenarts is niet alleen een dokter, maar ook een tandarts. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor dieren: een gezond en sterk gebit is een noodzaak voor een gezond dier. Problemen met het gebit leiden al snel tot verdere problemen als huidontstekingen, vieze geur, hart- en nierproblemen in combinatie met bacteriële infecties en anorexie.

foto

Ook kan het ingroeien, doorgroeien van kiezen bij knaagdieren tot grote problemen leiden, zoals stinkende wonden in tong of wang en uiteindelijk tot het niet meer kunnen eten.

Het gebit van uw dier heeft constant aandacht nodig, regelmatig tanden poetsen zou een goede ondersteuning zijn.
De maand februari wordt sedert enkele jaren de ‘maand van het gebit’ genoemd. In deze maand is er een mogelijkheid om op een dag in de week het gebit van uw dier gratis te laten nakijken in onze kliniek. De toestand van het gebit wordt dan met u doorgenomen en eventueel een behandelplan afgesproken. Vanzelfsprekend is aandacht voor een gebitsbehandeling niet alleen in de maand februari belangrijk. Het hele jaar door kunt u bij onze kliniek hiervoor terecht.

Een gebitsbehandeling vindt over het algemeen plaats onder toediening van een gasnarcose met isofluraan. Door deze veilige vorm van narcose is het ook mogelijk om knaagdieren, vogels, oudere dieren of dieren met hartproblemen te behandelen.

Gebitsproblemen bij de hond en kat

Bijna 80% van de honden en katten heeft last van gebitsproblemen. Vaak zijn tandplak en tandsteen de boosdoener. De dieren krijgen vaak eerst een slechte adem. Later krijgen ze problemen met kauwen: dat wordt pijnlijk ten gevolge van ontstekingen aan het tandvlees. Hierdoor kunnen gebitselementen verloren gaan of, zoals eerder geschreven, problemen ontstaan in andere vitale organen. Daarom is een jaarlijkse controle van het gebit niet onbelangrijk.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Slechte adem
  • Niet of moeilijk eten
  • Tandsteen
  • Ontstoken en rood tandvlees
  • Een bultje onder het oog (mogelijk kieswortelontsteking)

Als de gebitsproblemen worden vastgesteld bij de dierenarts, is het verstandig het te laten behandelen. Voor een gebitsbehandeling wordt het dier een dagje opgenomen. Bij de behandeling gebruiken wij gasnarcose (isofluraan). Dit is een veilige narcose die ook voor knagers en vogels kan worden gebruikt. Vervolgens wordt het gebit geïnspecteerd, gereinigd (tandsteen verwijderen) en zo nodig vindt er gebitssanering plaats, worden kiezen en tanden getrokken, vullingen geplaatst of wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.

Het is dus belangrijk dat het gebit goed wordt onderhouden. Daarom moet het gebit ieder jaar gecontroleerd worden door de dierenarts. Tijdens deze controles krijgt u uitleg over de verzorging van het gebit. Daarnaast is het aan te raden het gebit van uw hond zo’n 2 à 3 keer per week te poetsen. Dat kan met de speciale tandenborstels en tandpasta. Wij verkopen o.a. tandenborstels tandpasta.

Natuurlijk kan u uw hond ook kauwsticks geven. Staat uw hond op dieet? Dat is geen probleem, want wij hebben tevens kauwstrips van VeggieDent. Dat zijn caloriearme en plantaardige kauwstrips en zijn dus geen dikmakers.

Tot slot is er speciale voeding. Als uw dier vaker last heeft van gebitsklachten, kan u overgaan op T/D voeding van Hill’sof Trovet. Deze brokken hebben een speciale structuur, welke het tandoppervlak schoonwrijven tijdens het eten en zo tandsteen en tandplak reduceren. Deze voeding ondersteunt ook de gezondheid van het tandvlees.

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Bij knaagdieren en konijnen groeien de tanden en kiezen het hele leven door. Als het gebit netjes recht staat, sluiten de tanden en kiezen op elkaar aan en slijten ze goed af.

Naast de stand van de tanden speelt voeding een belangrijke rol. Deze dieren mogen onbeperkt hooi hebben en moeten toegang hebben tot goed droogvoer, als Science Selective of Trovet. Daarnaast is voor cavia’s vitamine C belangrijk. Zij kunnen dit net als mensen niet zelf aanmaken en een tekort kan leiden tot pijnlijke kaken en loszittende tanden.

Soms slijten de tanden en kiezen niet goed af. Als de voortanden niet afslijten en doorgroeien, ontstaan de zogenaamde olifantstanden. Ook de kiezen kunnen doorgroeien en haken of bruggen vormen. deze prikken in de tong of de wang en hier pijnlijke wonden veroorzaken.

De volgende symptomen kunnen opvallen:

  • Wel willen, maar niet kúnnen eten (ook: brokjes oppakken, maar ook weer uit de bek laten vallen)
  • Knarsetanden
  • Stil in een hoekje zitten
  • Natte kin (door speeksel vanuit mondhoeken)
  • afwezigheid van keuteltjes of heel kleine keuteltjes.

Gebitsproblemen bij knaagdieren en konijnen kunnen gevaarlijk zijn. De dieren stoppen met eten en de darmen komen stil te liggen. Omdat konijnen en knagers vluchtdieren zijn, laten ze pas heel laat merken dat er wat mis is. Hoe eerder u er dus bij bent, hoe beter!

Behandeling vindt plaats door het slijpen van de tanden. Dit zal regelmatig herhaald moeten worden. Het dier gaat hiervoor onder een roesje met isofluraan, een veilige gasnarcose.

Wilt u uw dier goed in de gaten houden? Weeg dan iedere week uw konijn of knager en houd bij of het dier afvalt. Als uw dier gestaag afvalt, kan dit mogelijk komen door gebitsproblemen.

Wortelkanaalbehandeling

In principe is de behandeling bij mens en dier gelijk, al zijn er wezenlijke verschillen in de lengte van het wortelkanaal die bij een hond en kat veel langer is dan bij de mens. Het binnenste van een tand is hol en bevat onder andere bloedvaten en de tandzenuw. Indien er een open verbinding tussen het wortelkanaal en de buitenwereld bestaat, kunnen bacteriën het wortelkanaal binnendringen. Vroeg of laat resulteert dit in een ontsteking in de kaak bij de wortel van het element.

Kaakchirurgie met betrekking tot kiesextracties

Het trekken van een tand of kies bij een dier is een behoorlijke ingreep. Een hond of kat kan heel goed zonder tanden en kiezen. Ook het eten geeft doorgaans geen problemen.
Knaagdieren zijn een regelmatige bezoeker op het spreekuur. Met hun doorgroeiende tanden is ingrijpen door de dierenarts met regelmaat nodig.

foto

Beugels

Ook bij honden komt een afwijkende stand van de tanden voor, die gecorrigeerd kan worden. Veelal bestaat er een medische noodzaak om de stand van de tanden te corrigeren, zoals hoektanden die in gehemelte of wang prikken.

Tandsteen verwijderen

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in het tandplak. Tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek. Tandsteen wordt verwijderd met een haakje en met een ultrasoon apparaat waardoor het tandsteen los trilt.

foto foto

Polijsten

Het polijsten gebeurt met een borsteltje en een speciale pasta.

Gebitssanering

Het tandsteen wordt eerst zo goed mogelijk verwijderd met het haakje, waarna de restjes en het tandplaque met een ultrasoon apparaat worden weggehaald. Tanden en kiezen worden gecontroleerd en waar nodig getrokken of gevuld. Bij ontstoken tandvlees wordt zo nodig (lokaal ) antibiotica voorgeschreven. Het tand oppervlak wordt met speciale cupjes gepolijst, zodat plaque minder snel terug komt.

Vullingen plaatsen

De tand wordt goed gereinigd, waarna het gat verder wordt uitgeboord. Het gat wordt gevuld. Met de polijstboor wordt het oppervlakte van de tand glad gemaakt.